Football Manager Ekonomiyi Büyütmenin Yolları


fmde ekonomiyi büyütmenin yolları


Football Manager 2020 ekonomiyi nasıl büyülte bilirim? Sağlam ve istikrarlı bir ekonomik gelişim için yapılması gerekenler neler? Kulüpleri borç batağından çıkartacak altın tavsiyeler nedir? Gelin sizinle bütün sorulara birer birer cevaplar arayalım.

Öncelikle kulübümüzün varlıkları ve kaynaklarını karşılaştıralım ve gelir elde edebileceğimiz kalemleri sıralayalım ve sabit maliyetlerimizi hesaplayalım. İlk olarak kulübün ekonomik olarak büyüme sağlaması için;

Ekonomik İstikrar
Yani demek istediğimiz; kulüplerin her ay yapmış oldu sabit maliyetleri göz önünde aldığımızda elde ettiğimiz gişe hasılatları, forma satışları, maç günü satışlar, yayın geliri gibi etkenlerden maliyetleri çıktığımızda kulübün zarar etmemesi istikrarlı bir şekilde kar elde etmesi gerekir.

Gişe hasılatları kulübün; taraftar sayısı, stadyumun kapasitesi etkiler ve bize potansiyel gelir sağlar tabi en önemli olan sezonluk satılan kombine miktarıdır. Her sezonun başında kulüp satılan kombine miktarını açıklar ve bu sayı elde edilen başarı ve oynanan futbolla paralel bir etkiye sahiptir. 

Forma satışlarını da aynı kategoride düşünebiliriz. Taraftar tarafından sevilen ve her ay düzenli ayın golü, sezonun oyuncusu gibi ödüller kazanan ve ortalama puanı yüksek olan oyuncular taraftarların gönlünde taht kurarlar ve bu oyuncuların formaları bir hayli fazla satılır. İtibar seviyesi yüksek oyuncular transfer ettiğinizde de bu forma satışlarında olumlu bir artış sağlar fakat bizim yapmak istediğimiz bahsettiğimiz formül bu olmayacaktır tabi ki de.

Oyuncu Satma
Çok fazla lafı dolandırmadan anlatmak gerekirse; aslında bize en önemli gelir sağlayacak şey futbolcularımızdır. Bunu için ucuza aldığımız potansiyel oyuncuları 1-2 sezon oynattıktan sonra satıp kar etmek kulübün ekonomisi şahlandırmak için önemlidir. Oyuncunun değerini nasıl yükseltirsiniz? Bu sorunun cevabına gelecek olursak bir oyuncunun değeri oynadığı maç sayısı, attığı gol, asist gibi değerlerle yükselir ve tabi lig faktörü de var. Bu da örneğin; Primier ligde oynayan aynı istatistiğe, özelliğe sahip oyuncuyla Fransa ligindeki oyuncunun değeri aynı olmuyor haliyle oynadığı liglerin sıralaması da bu değerde bir etken. Her zaman oynadığınız ligin altından ve istikrarlı genç oyuncuları ucuza alıp daha pahalıya satarak gelir elde edebilirsiniz. Özellikle Güney Amerika ülkeleri bu iş için idealdir.

Küçülme Stratejisi (Downsizing)
Bunu biraz açmak isterim. Yapmış olduğumuz sabit maliyetleri kısmak, azaltarak gelir elde edebiliriz. Yani yüksek maaşlı oyunculardan kurtularak bunu yapın. Her zaman gelir elde etmek demek oyuncu satmak yada nakit girişi sağlamak değildir, yapılan yüksek harcamaları kesmekte bir gelir elde etme şeklidir.

Oyuncu Yetiştirmek
Kesinlikle düşünmeniz gereken bir yol fakat kısa vadede kar getiren bir seçenek değildir. Altyapı tesislerini geliştirmek ve her ay size düzenli ek maliyetler ağlayacaktır fakat sağlam bir paf takım gelişimiyle yüksek potansiyelli oyuncular çıkartıp satarak ekonominizi büyültebilirsiniz.

Maaş Kontrolü ve Denge (Wage Balance)
Takım içinde maaş adaletsizliği olmamasına özen gösterin ve çok yaşlı ve itibarı yüksek oyuncuları transfer etmeyin. Eğer bonservissiz oyuncu almışsanız bunun size gelecekte gelir getirmesine dikkat edin yaşlı olan oyunculardan tercih etmeyin bu önemlidir. Takımda en yüksek maaş alan oyuncuyla en az maaş alan oyuncu arasında uçurum olmasın, hem böyle yaparak sürekli sözleşme yenilemek isteyen oyunculardan da kurtulmuş olursunuz.

Sıkı Pazarlık Edin
Sözleşme görüşmelerini futbol direktörü yada asistan menejerinize yaptırmayın. Temsilciye olabildiğince az ödeyin. Görüşmelere başlamadan önce oyunu kaydedip bir kaç kez deneme yaparak en uygun teklifi de sunabilirsiniz. Ve en önemlisi karşı tarafın temsilcisi ilk olarak kulübün maaş bütçesine ve oyununun istediği kadro statüsüne göre takımdaki oyuncuya teklif istiyor. Maaş bütçesini olabildiğince azaltın yani transfer bütçesini yüksek gösterin ki daha az maaş talep etsin Daha az maaş ve daha yüksek prim ve maddeler ekleyerek kısa vadede daha az maliyetli sözleşmeler yapabilirsiniz.

Transferin Püf Noktaları
Oyuncu transfer ederken de bilmeniz gereken en önemli şey olabildiğince taksitli ve uzun vadeli ödeme yollarını tercih etmek, fakat ilk olarak oyuncunu piyasa değerinin biraz altında sadece nakit teklif edin yada yarısı peşin diğer yarısı nakit olacak şekilde daha uzun taksitli pazarlık yapın ve karşı taraf pazarlığa cevap verdikçe siz nakit ödemeyi mümkün olduğunda kısın hatta ödemesi zor olan primler maddeler ekleyince en az 50 gol en az 50 maç en az 20 milli maça çıkınca gibi.. Bu transferin her sezon bütçeden kesintisi sol tarafta aşağıda gözükür. Oyuncuya taahhüt edilen maddeler gerçekleşmeden de oyuncuyu satın ve gelir elde edin.

Yukarıdaki maddeleri uzun vadede uyguladığınızda ciddi gelir artışları olduğunu fark edeceksinizdir. Tabi bazı değişkenlere değinmedim kupa gelirleri vs.. Bu maddeleri kulübün bir politikası gibi benimserseniz başarıya ulaşırsınız.

7 Yorumlar

  1. Merhabalar! Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Sıkı pazarlık edin kısmında temsilciye olabildiğince az ödeyin demişsiniz. Sözleşme görüşmelerinde temsilcinin profiline girip karakterine bakmak bence işin püf noktası. Örneğin sabırsız temsilcilere karşı fiyatı çok alçaktan açıp yavaş yavaş orta yolu bulamazsınız. Hemen görüşmeyi bitirirler. O yüzden önce temsilciye bakmak önemli. Bazı temsilciler kendi çıkarlarını ön plana koyuyor. Bu tip temsilciler karşımıza çıkarsa temsilci ücretini yüksek tutup oyuncu maaşından ciddi bir indirim koparabilirsiniz. Son olarak oyuncu sözleşme yenilemek istediğinde temsilci kovdurmak (zamanında çok yapardım) iyi bir seçenek değil. 2 kuruş kâr edeceğim derken o adamdan yapılacak bir sonraki sözleşmeşler çok ağır koşullar içerir hale geliyor. Tavsiyem önce temsilinin elindeki oyunculara bakın takımınızda önemli oyuncuları yoksa, dünya çapında oyuncularla çalışmıyorsa öyle kovmasını isteyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Son derece haklısınız,temsilci karakteri ve onlarla olan ilişkilerimizde son derece önemli. Temsilci kovdurmayı sıkça kullanırım evet bu ilerde sorun gibi gözüksede oyuncuların sizi dinlemeside çok önemli bunuda "Adam Yönetimine" bağlayabiliriz. Tek handikapı transfer edecdğimiz bir oyuncunun temsilcisiyle aramız kötü olursa bizi pazarlık masasında kitleyebiliyor. Eğer büyük bir oyuncu transfer etme sürecinde böyle bir sıkıntıyla karşılaşırsanız temsilsinin sahip olduğu başka bir oyuncuyusa alıp temsilciye dolgun bir ücret verirseniz, ilişkinizi düzeltebiliyorsunuz. Yazınız için çok teşekkür ederim faydalı bir yorum oldu kesinlikle.

      Sil
    2. Asıl ben teşekkür ederim. Böyle güzel bir site ve yazılar için.

      Sil
  2. Bu ara çok soru sordum umarım rahatsızlık vermemişimdir ama aklıma takıldı. Mevcut sözleşmemizi yenilerken ne yapmamızı tavsiye edersiniz? Ben normal şartlarda primleri reddedip verdikleri ücreti kabul ediyorum. Ücreti minimum almak ekonomimize katkı sağlar mı veya yüksek ücret almak bize itibar sağlar mı? Ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır itibar sağlamaz. Primleri fazla verirseniz maaştan kısabilirsiniz ama tavsiye etmem dengeyi sağlamak daha önemli. Bazı uzun vaadeli gerçekleşmesi daha mümkün olmayan primleri biraz fazla verip maaştan düşebilirsiniz tavsiyem. Son olarak mevcut konuda da bahsettim eğer maaş bütçeniz transfer bütçenize göre daha fazlaysa sizden daha fazla maaş talep edecek kadro statüsüne göre, bu yüzden transfer bütçenizi fazla maaş bütçenizi az göstererek müzakereye başlayın.

      Sil
    2. Sorum yanlış anlaşılmış. Menajer olarak, başkanla kendimizin sözleşmesini yenilemek için masaya oturduğumuz zamanı sormuştum.

      Sil
    3. Kendi ekonomimizin oyun içerisinde bir bağlayıcılığı olmadığı için şuanda bu önemsiz ama ilerde belki bu durum düzelebilir. Ben şahsen bana verilen maaş aralığının üstüne lig ve kupa şampiyonluğu gibi primler ekliyorum hatta maaş artışıda ekleyebilirseniz daha iyi olur fakat, kulüpleri çok çıkmazda bırakmamak gerekiyor çünkü sözleşme vermekten vazgeçebiliyorlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bir Yorum Yaz

Daha yeni Daha eski